Has provat d'ajupir-te? Empatia amb els més petits

Fins que la nena o el nen no parlen tenen altres formes d'expressar-se i de relacionar-se amb les persones que l'envolten. I com que encara no pot articular paraules, a vegades t'ho diu a crits o plors. Per què? Si ha menjat o ha fet teta, té el bolquer net, la casa està tranquil·la...Què li passa?

Doncs li passa alguna cosa perquè és evident que no tot són flors i violes en la seva vida de persona petita; les causes poden ser moltes i variades: potser vol cridar l'atenció perquè vol que l'agafin a coll, potser té cargolins de mal de panxa o li estan sortint les dents i li molesten un pilot les genives. O resulta que vol arribar a una joguina que li queda lluny i encara no gateja.

Des del punt de vista de l'adult, petits conflictes. Però grans quan encara no domines la parla i no camines. O quan gateges però no arribes a tot. O quan ja camines però no arribes a obrir una porta...O quan t'empipes com una mona perquè et canvien el bolquer i no vols!!!

Observa i mira atentament, aviat sabràs quin és el motiu de la seva protesta.

Una manera de ser empàtic amb la teva filla o el teu nen petit, és de tant en tant baixar al seu nivell. Seu a terra i juga. Estigues una bona estona a terra i mira cap amunt. La realitat és diferent des d'allà baix. Després seràs una persona més comprensiva, segur.

Gateja, veuràs com li encanta al teu fill/a. Podeu fer carreres.

A vegades va bé que tu com a persona adulta, t'avancis a la plorera si es repeteix en diverses situacions. Tenim clar que no hi ha receptes, però sí idees i orientacions que pots provar. També tenim clar que sovint el que ha funcionat amb la germana gran no funciona amb el petit...Doncs apa, imaginació, paciència i bon humor. Es tracta de trobar trucs i sistemes. Aquí te n'ofereixo uns quants:

1- Abans d'anar-li a canviar el bolquer prepara un objecte no gaire vist o una joguina que fa temps que està guardada. O una que fa música.

2- Si penses que volia anar a coll i segueix plorant a tot drap, prova de distreure'l: canvia d'espai, mira per la finestra, ensenya-li què passa a fora.

3- Fes-li pessigolles.

4- Si s'enrabia com una mona perquè té gana i tu li estàs preparant el menjar, dona-li un tros de pa, o una trosset de verdura perquè vagi fent.

5- Balla amb ell/a

6- Canta-li. A tots els nens i nenes del món els agrada la música, les cançons, ballar.

Dedica-li temps. Encara que sigui poca estona cada dia de dedicació exclusiva, val la pena. Mira el món des d'on ell o ella el veu. Serà gratificant pels dos.

Dels primers mesos fins als 3 anys hi ha jocs x fer que o requereixen gaire complicacions i són molt divertits. Al post de criança del 24 de maig vaig donar unes quantes idees. Et passo el link (1)

I també et passo un link sobre joc heurístic que és útil i divertit x a infants d'aquesta edat (2)

Et resulten útils aquestes orientacions?

I a casa vostra, quins trucs feu servir en els moments de crisi?

M'agradarà saber coses, t'espero al blog.

(1) Idees x jugar: https://www.blogger.com/blog/post/edit/8499255780903024163/8261428009508020972
 

(2) http://www.labarqueta.cat/educacio-infantil/articles/el-joc-heuristic-exploracio-i-descobriment/

Comentaris

  1. Quin punt de vista més bonic! Moltes gràcies!! Segur en posarem en pràctica algun truc :)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

La primera metgessa de Catalunya i d'Espanya

Aiii, quanta confusió amb això d l'amor!!!

Espais que fomenten la creativitat i les ganes d'aprendre?